Ik las een kratje vol (ik ga op vakantie en neem mee)

Ik las … een kratje vol.

Ik ga op vakantie en neem mee … boeken natuurlijk. De zomervakantie is hét moment om naast het grote niets doen eens even flink wat boeken weg te tikken.

Direct de eerste dag dook ik in Liane Moriarty’s ‘Grote kleine leugens’. Vorig jaar las ik van haar ‘Mijn mans minnaar’ en ook met dit boek wist Moriarty me te boeien. Ze schrijft over de ouders van een nieuwe groep kleutertjes. Alles dat op het Australische schoolplein gebeurt zou hier ook kunnen gebeuren: haat & nijd die vaak meer tussen de ouders dan de kinderen lijkt te spelen. Dat klinkt als een gezellige Bouquetreekser maar niets is minder waar. Moriarty schrijft opnieuw een boek dat je niet weg kunt leggen. Op luchtige wijze weet ze aantrekkelijke personages en zware levenissues in een spannende context neer te zetten. Een 8,5 op de schaal van Helmar.

Direct door met Huidpijn van Saskia Noort. Een boek over een Nederlandse talkshow presentatrice die binnen no time partner, kinderdroom en succesvolle carrière in rook ziet op gaan. Pijn kan ze alleen aangaan door deze met pijn te bestrijden, vooral richting zichzelf. Een heftig thema dat niet op een diepgaande manier is uitgewerkt door Noort. Snel boek en redelijk spannend al is de whodunnit vrij snel duidelijk. Prima zomervakantieboek, een 7 op de schaal van Helmar.

Derde dag, derde boek. Dat klinkt alsof mijn gezin nauwelijks aandacht kreeg deze eerste paar dagen van de gezinsvakantie. Laten we het er maar op houden dat ik heel snel lees ;).
Ik las De Meisjes van Emma Cline. Wat een fijn boek. De taal deed me denken aan die van Griet op de Beeck: zinnen en woorden zo wonderschoon gekozen en gecombineerd dat je ze met plezier voor een tweede of zelfs derde keer leest. Woorden die poëtisch aandoen en daarmee de intensiteit van het verhaal benadrukken. Naast de mooie schrijfstijl komt Cline met een ijzersterk verhaal: een verhaal over eenzaamheid, jong zijn en verleidingen. Over liefde. Isn’t that what it’s all about. Een ruime 9,5 scoort hij.

Na het in hoog tempo doorlezen van drie mooie boeken, was het tijd voor wat afstand. Mijn ergste leeshonger was – voor zo lang het duurde – gestild, even tijd om de gelezen verhalen en hun personages te laten landen. Ik las weinig op dag 4, hooguit wat tijdschriften.

Op dag 5 las ik Waar haal je de energie vandaan van Hans van der Loo en Patrick Davidson. Energiek boekje (echt ;-)) over de verschillende soorten energie. Met veel vragen aan de lezer om stil te staan bij hoe jij het beste uit je zelf kunt halen en kunt knallen. Las lekker vlot weg, een 7,5 op de welbekende schaal.

Dag 6 begon ik in de dikste der diksten. Ruim 700 pagina’s telde het boek ‘Een klein leven’ van Hanya Yanagihara dat door ongeveer iedereen werd aangeraden. Ik las. Het duurde even voor ik er inzat: pas rond de honderdste pagina greep het verhaal over Jude en zijn vrienden me. En hoe. Het is een verhaal waarbij de pijn en het lijden van de hoofdpersoon je als een beklemmende steen op de borstkas ligt. Een boek dat je niet weg wil leggen. Een boek over de wil om te leven, liefde en misbruik. Een boek dat las als een pijnlijke, kwetsbare en ontroerende beleving, ik heb niet eerder zoveel tranen gelaten als bij dit boek.
Als je er eentje leest, laat dit ‘m zijn. Een 10 op de schaal van Helmar.

Ik las door en sloeg Verbeelding van Harlan Coben open. Coben is een van mijn favoriete auteurs: hij schrijft spannend en altijd met humor. Vooral zijn Myron Bolitair serie lees ik graag.
Terug naar dit boek. Het boek verhaalt over een gevechtspilote die haar man is verloren. Op een beveiligingscamera ziet ze een paar dagen na de begrafenis hoe hij met haar dochter speelt. Speelt haar hoofd een spelletje of ziet ze werkelijk haar dode man alive and kicking?
Coban wist me tot de laatste bladzijdes te verrassen met zijn uitstekende plot. Met veel plezier gelezen, een 8,5 op de schaal van Helmar.

Het einde van de vakantie naderde. Ik ging voor het boekje ‘Ga Hosselen’ van Janine Schreurs.
In deze economie, economie 3.0 stelt Schreurs, het is niet meer van deze tijd om je volledige inkomen afhankelijk te laten zijn van een baas waar je al je werkende tijd doorbrengt. Waarom niet alle mogelijke inspiratiebronnen waar je geld mee zou kunnen verdienen bij elkaar brengen?
Schreurs heeft leuke en praktische tips om als beginnend hosselaar los te gaan. Ik als startend ondernemer zal zeker nog eens teruggrijpen naar dit boekje. Een 7 op de schaal van Helmar.

De laatste uit het kratje boeken was die van Alain de Botton, Weg van liefde. Alain is een Britse filosoof. Ik zag hem eens in een programma van Stine Jensen iets uit leggen en sinds dat moment was mijn nieuwsgierigheid naar zijn schrijverij geboren. In Weg van liefde combineert Alain een verhaal met zijn eigen beschouwingen over relaties in de huidige wereld. Ik moest even wennen Alains schrijfstijl (die op mij een beetje upperclass overkwam) maar vond een aantal van zijn gedachtengangen leuk en interessant om te volgen. Een 7,5 op de schaal van Helmar.

Al met al … was ik completely blown away bij Een klein leven en De Meisjes en heb ik dankzij De Verbeelding een heerlijke leesdag gehad. Mocht je nog iets lezerigs zoeken dan raad ik deze drie boeken je van harte aan.

And remember: a blok a day …

Helmar Niemeijer • 28 augustus 2016


Previous Post

Next Post